Karnosin är en dipeptid som syntetiseras i kroppen från β-alanin och L-histidin. Det finns i höga koncentrationer i hjärnan, muskler och mag- och tarmvävnader hos människor och finns i alla ryggradsdjur. Karnosin har ett antal fördelaktiga antioxidantegenskaper. Till exempel tar karnosin upp reaktiva syrearter (ROS) såväl som alfa-beta-omättade aldehyder som skapas genom peroxidation av fettsyracellmembran under oxidativ stress. Karnosin kan motverka glykering, och det kan kelera tvåvärda metalljoner. Karnosin lindrar diabetisk nefropati genom att skydda podocyter och mesangiala celler och kan bromsa åldrandet. Dess komponent, aminosyran beta-alanin, är särskilt intressant som kosttillskott för idrottare eftersom den ökar muskelkarnosin och förbättrar effektiviteten av träning och stimulering och sammandragning i muskler. Karnosin används flitigt bland idrottare i form av kosttillskott, men sällan i befolkningen av hjärt- eller diabetespatienter. Mycket mindre är känt, om någon, om dess potentiella användning i berikad mat. I den här översikten syftade vi till att tillhandahålla ny kunskap om karnosinegenskaper och distribution, dess metabolism (syntes och nedbrytning) och analytiska metoder för karnosinbestämning, eftersom en av svårigheterna är mätningen av karnosinkoncentrationen i mänskliga prover. Vidare diskuteras de potentiella mekanismerna för karnosins biologiska effekter i muskulatur, metabolism och på immunmodulering. Slutligen ger denna recension ett avsnitt om karnosintillskott i form av funktionell mat och potentiella hälsofördelar och fram till idag försummad klinisk användning av karnosin.